Vyhledej
Královédvorsko > Názory/fotky/videa > Jan Holan

Smutná královédvorská pasivita - však ono to zase roztaje

Redakce / 17.01.2021
Jak napadl sníh, okamžitě jsme začali informovat o tom, kde všude jsou upravené běžkařské tratě. Tedy stopy pro jeden z nejzdravějších a vlastně i nejlevnějších sportů. A defakto jeden z mála sportů, který je v současné době vyložené vhodný a prospěšný a s mizivým rizikem.
Jak se rozchumelilo, tak to začalo lítat - Hostinné, Borovnička, Lázně Bělohrad, Dubenec, Libotov, Pecka, Bílá Třemešná, Zvičina, Nová Paka, Mladé Buky, Babiččino údolí. 

V mnoha městečkách i malých obcích zkrátka okamžitě vytáhnou místní technické služby, dobrovolní hasiči, lyžařský oddíl, či dokonce sám starosta starý skutr, traktor, 4kolku, zapojí dozadu třeba i v garáži vyrobený nástavec na řezání stopy, či válec na válcování fotbalového hřiště a vyjedou. A druhý den tak mohou místní i přespolní vyrazit do přírody. Výjimkou není ani alespoň menší trať pro bruslařský styl. 

Jen ve Dvoře Králové bohužel nic, a nebo se to k nám nedoneslo :-(

Lyžařský oddíl zahynul už dávno, dobrovolné hasiče tady nemáme a Technické služby mají patrně hrozně moc práce na zavřeném zimním stadionu. Zkrátka, co si běžkaři v hlubokém sněhu nevydupou sami, tak není. Je to škoda, protože špatná stopa odradí řadu začátečníků a hlavně dětí.

Je mi z toho smutno - a je mi to líto, protože úplně to samé se řeší pokaždé, když nachumelí. Vím, není to u nás zas tak často, ale náklady na to jsou minimální a efekt k nezaplacení. 

A kde by to bylo super? Na Hrubasech, připojit se na tratě v Třemešné. Nahoře u dubu, městské lesy. V Podharti na stadionu, který stejně nemá jiné využití. 

Máte také nápad, kde by to šlo udělat, nebo třeba víte o někom, kdo by na to měl techniku a chuť to zrealizovat? Rádi zveřejníme výzvu. Určitě se najdou lidé, kteří by na úpravu tratí přispěli, tak jako ve výše uvedených městečkách a obcích. A třeba přispěje i město.

Doplnění:
Dnes nám přišla informace, že před časem (cca 15 let) už zde podobná iniciativa byla. Dokonce to prošlo radou města a byly na to peníze v rozpočtu. Bohužel následující zima byla bez sněhu a tak to skončilo. I z tohoto důvodu by patrně bylo lepší, aby to měly v popisu práce technické služby města. Co si o tom myslíte? Jak to zrealizovat? Co je proto potřeba udělat?

Článek o běžkaření v Podkrkonoší už četlo přes 5000 lidí!
Už loni jsme založili skupinu Běžky v Podkrkonoší.

Jan Holan

Související články
Běžkařské stopy v regionu - Dvůr Králové, Zvičina, Hostinné, Nová Paka, Trutnov, Vrchlabí, Jilemnice
Vaše komentáře
Technické služby města a úprava běžkažských stop?, 18.01.2021 11:21, Reagovat
Trefný název. O tom, že to nakonec roztaje, si naše technické služby myslí i o některých chodnících. A stopa je i kolem letiště. Pokud neroztaje, chystá se tam biatlonová soutěž. Snad jsem moc neprozradila.

Přečteno 1305x
 
Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival